Ronde van Vlaanderen

Alleen een Vlaming kan begrijpen waarom Vlaanderens Mooiste niet verwijst naar een of andere miss of een bloem, maar naar een wielerwedstrijd.

Al meer dan 100 jaar wordt de wedstrijd Ronde van Vlaanderen ingericht, en elk jaar staan alles samen ongeveer 1 miljoen supporters langs de kant om hun idolen aan te moedigen. 2017 is het jaar dat Antwerpen voor het eerst de gastheer is van de start van dit grootse evenement en de stad bereidt zich voor op een groot sportief feest. In 2015 organiseerde de stad de start van een rit in de Ronde van Frankrijk en toen kwamen naar schatting 200.000 kijkers af op dit evenement. Minstens evenveel mensen worden dit jaar verwacht op 2 april voor de start van Vlaanderens Mooiste.

De naam Ronde van Vlaanderen is natuurlijk geïnspireerd op de Rond van Frankrijk, maar omdat Vlaanderen te klein is om er 20 ritten in te plannen, wordt alles op een dag afgewerkt: ruim 200 km lang, bezaaid met taaie kasseistroken en nijdige hellingen, vooral naar de finale toe. Die beklimming kan je niet vergelijken met de Tourmalet of de Mont Ventoux, maar de klimmetjes volgen elkaar heel snel op en telkens moeten de favorieten proberen vooraan te zitten bij de start van elke klim. Het mag duidelijk zijn dat alleen de sterksten deze race kunnen winnenn.

De voorstelling van de deelnemers en de officieuze start vinden plaats op het Steenplein. Vandaar rijdend e renners langs de kaaien naar de Brouwersvliet om vandaar naar de Waaslandtunnel te rijden naar Linkeroever. Dat gebeurt allemaal tegen een gezapig tempo, zodat de fans een duidelijk beeld hebben van de renners, maar van zodra het peloton in Burcht komt breekt de hel los. Vanaf nu zal de snelheid niet makkelijk meer beneden de 40 km per uur zakken, totdat men enkele uren laten in Oudenaarde aan de finish komt.

To make your visit to this website as smooth as possible we use cookies. The cookies are used for statistical reasons and do not store any personal data. If you do not wish to use cookies. You can indicate this by clicking on the No button.